Tre tusen turister tirsdag

To av cruisesesongens minste besøker Stavanger tirsdag. I sine første liv betjente de store og små havner i Skottland og i Nord-Norge, men seiler nå for to små skotske cruiserederier. I tillegg kommer også et mellomstort og et stort skip av nyere dato. Fire cruiseskip samtidig på besøk skjer sjelden i Vågen. De har med rundt 3.000 utenlandske cruisegjester til regionen. Tre av skipene ventes til kai i åttetiden.

Tirsdagens nyeste cruiseskip ble tatt i bruk tidligere i år og er norskregistrert. Første gang ”Viking Sky” var på besøk var 17. mai. Hun er på 47.800 brt, er 227 meter lang og kan ta 930 passasjerer. På årets sjuende og nest siste besøk kommer ”Viking Sky” fra Eidfjord i Hardanger og skal videre til Ålborg kl 1400.

Viking Sky
Viking Sky

Det største skipet tirsdag er ”Queen Elizabeth”, som ble bygget i 2010. Hun er på 91.000 tonn, er 294 meter lang og kan ta 2175 passasjerer. Hun kommer fra Southampton og Rotterdam. I 17-tiden seiler hun videre nordover til Flåm.

Queen Elizabeth
Queen Elizabeth

Det minste skipet er «Hebridean Princess», som i sommer har besøkt flere av fjordene i Rogaland. Størrelsen på skipet gjør at det ofte besøker fjorder og steder hvor cruiseskip sjelden ses. Blant annet hadde hun nylig en overnatting på Sand og to i Riskafjorden, rett ved Usken. Hun er på 2112 brt og kun 72 meter lang, og inntil 50 passasjerer betjenes av et mannskap på nesten 40. «Hebridean Princess» ble bygget ved et skotsk verft i 1964. Grytidlig onsdag skal hun videre og neste stopp skal være Sandnes.

Hebridean Princess
Hebridean Princess

«Serenissima» kommer til Stavanger midt på dagen. Det er det tidligere hurtigruteskipet «Harald Jarl» på 2600 brt. Med sin 87 meters lengde, tar hun nå kun 100 passasjerer på sine cruise. «Harald Jarl» ble bygget i Trondheim i 1960. I over tjue år slet det 2600 tonn store skipet norskekysten mellom Bergen og Kirkenes. Hun kommer til Stavanger fra Ålborg, Kragerø og Lillesand og skal videre til Haugesund en gang før midnatt.

Onsdag blir uten cruiseanløp i Stavanger. Torsdag kommer tre mellomstore skip, det ene for alle første gang.

Serenissima
Serenissima

Denne artikkelen ble publisert den 14.08.2017

Samarbeidspartnere

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Klikk i denne boksen for å lukke den!